Musik og stemmebrug

Indenfor Alexanderteknikken har vi en lang tradition og erfaring for at arbejde med musikersundhed

Forebyggende :

Med Alexanderteknik lærer musikeren grundlæggende bevægemønstre så som at sidde, stå, trække vejret, løfte armene etc. med en så optimal brug af sig selv fysisk og psykisk som muligt. Der bliver arbejdet med at bære kroppen med de stabiliserende muskler og få fornemmelse af centerlinjen, således at det at holde instrumentet og spille på det eller synge, foregår så frit og afspændt som muligt. Det hjælper musikere til at skåne kroppen og samtidig opnå den klang de ønsker

At finde årsagen til problemerne :

Vi Alexanderlærere er trænede i at analysere åndedrættet, bevægelser og kropsstillinger, vi gør det via synet og ved at berøre kroppen. Der kan for eksempel være stor forskel på om armene løftes op fra skuldrene, hvilket medfører mange spændinger eller om de løftes på en friere måde fra enten albuerne eller fingerspidserne. Hvert problem kan have sin årsag, og vi hjælper med at finde ned i den mindste detalje.

At afhjælpe symptomer og smerter:

Hvis årsagen til musikerens symptomer skyldes dårlige vaner der dagligt slider på kroppen, og disse vaner bliver afdækket, er det muligt systematisk at ændre vanerne, og derved vil den daglige belastning gradvist ophøre. Med hjælp fra Alexanderlærerens guiding og undervisning i hjælp til selvhjælp kan nye sunde bevægelsesvaner indlæres. Det medfører at mange symptomer i form af smerter og spændinger helt forsvinder eller mindskes.

Musikere er særligt belastede i forhold til andre erhverv dels pga. ensidige gentagne bevægelser og dels pga. det psykiske pres der opstår pga. egne høje forventninger, pres ved eksaminer, koncerter og de mange deadlines med ny musik der skal læres inden næste optræden.

Desuden er instrumenterne ikke lavet ud fra ergonomiske principper, men i stedet lavet med henblik på en god lyd. Det giver mange fysiske udfordringer for musikeren.

Mange musikere oplever perioder med overanstrengelse, skader og i værste fald uarbejdsdygtighed.

Hvis du er sanger er det indlysende, at du er dit instrument, ved at arbejde bevidst med din kropsholdning, åndedrættet, tilpas frihed og åbenhed i klangrummene og spændstighed i kroppen, udvikler du det man kan kalde en sangerkrop. Det giver dig mulighed for at udnytte din stemmes potentiale og samtidig bruge din krop på en sådan måde at du ikke overanstrenger eller ødelægger din stemme.

Det er det sammen med instrumentalisten. Her er bevidsthed og beherskelse af det du gør med hensyn til kropsholdning, bevægelser, åndedrættet etc. fundamentet for hvordan du kan spille på dit instrument, holde til det i mange år og få den klang du ønsker at frembringe.

Lever du af at bruge din stemme som sanger, skuespiller eller når du på job skal undervise, holde foredrag, taler eller lave præsentationer?
Måske har du oplevet, at din stemme ikke helt slår til eller har den gennemslagskraft og klang, du gerne vil have den til? Med Alexanderteknik kan du få  hjælp til at kontrollere, styre og styrke din stemme, så du altid kan levere optimalt, uden at overanstrenge dine stemmebånd, og lyde som du gerne vil.
Book tid hos en Alexanderteknik lærer nær dig!

Stammer du – få hjælp med Alexanderteknik

Når du stammer, kommer du på grund af stress let til at spænde i halsen og stemmelæberne. Det betyder, at du bremser luftstrømmen fra lungerne, som ellers får dine stemmelæber i svingninger, så du helt naturligt producerer lyd. For at ændre problemet skal der styr på:

• KROPSHOLDNINGEN – den skal være naturlig rank
• ÅNDEDRÆTTET – skal være frit og støttet af åndedrætsmusklerne
• STEMMEN – skal fungere uden hak og stammen.

Udfordringerne stiger tit, når du kaster sig ud i nye udfordringer, taler et fremmedsprog, holder oplæg, læser højt, taler med fremmede etc. Med Alexanderteknik får du et frit åndedræt, der virker beroligende i stressfulde situationer.